Små og store råd til en bedre privatøkonomi

Økonomihjelpen.com

Betal den dyreste forbruksgjelden først

Svært mange nordmenn har ikke bare kredittkortgjeld eller forbrukslån. Med dagens marked hvor du nærmest blir overøst med tilbud om slikt, spesielt på internett så er det lett å la seg friste til slike enkle løsninger for å få en foreløpig bekymringsfri økonomisk hverdag. Dessverre er dette kun en midlertidig løsning og når den nye kreditten er oppbrukt så sitter du gjerne i en enda verre økonomisk knipe enn du gjorde i utgangspunktet.

Ut i fra et rent økonomisk synspunkt er den beste løsningen å bli kvitt slik dyr forbruksgjeld å refinansiere denne dyre forbruksgjelden inn i boliglånet forutsatt at du faktisk har friverdi i boligen til å få innvilget et slikt lån. Det er ingen tvil om at dette er svært gunstig for å spare mye penger på renter. Det er imidlertid bakdeler med dette som bør tas med i betraktning. Det blir en veldig enkel løsning, for mange er det for enkelt slik at de ikke lærer men begynner raskt runddansen på nytt ved nye kredittkort og forbrukslån.

Det andre er at de færreste betjener den nye delen av boliglånet noe raskere enn resten av boliglånet. Selv om de har betydelig lavere rente blir de gjerne sittende med gjelden i opptil 25 år og en del av rentegevinsten går på denne måten tapt i forhold til å betale ned forbruksgjelden betydelig raskere på "den harde måten". Du blir også mer sårbar i forhold til at friverdien i boligen blir mindre og du kan få ytterligere problemer ved fall i boligprisene. Dette kan by på problemer med å få nytt lån dersom du ønsker å flytte og kan oppleve deg litt som et gissel i boligen du eier. Selv om det er bakdeler med en slik løsning betyr det ikke at vi fraråder deg å benytte dette alternativet som kan spare deg for svært mye unødvendige renter og gi deg en rask ny start.

Betal mest mulig på gjeld med høy rente og minst mulig på gjeld med lav rente

Nå er det langt i fra alle som har muligheten for å refinansiere gjelden inn i boliglånet. Heldigvis har mange i denne gruppen fortsatt såpass god betjeningsevne at ved å endre litt på livsstilen så kan de klare å betale ned forbruksgjelden relativt raskt. Budskapet i slike situasjoner er å betale kun minimumsbeløpet på all gjelden for deretter betale så mye du kan ned på den gjelden som har høyest rente. Se for deg at du sitter med et bil lån med 5 % rente, forbrukslån med 15 % rente og to kredittkort med henholdsvis 22 % og 26 % rente. Dersom du ikke har historikk med mislighold av bil lånet så har du i mange tilfeller mulighet til å be om en eller flere avdragsfrie måneder i løpet av et år. Riktignok utsetter du bare betalingen eller øker månedsbeløpene men dersom du bruker pengene du "sparer" på en avdragsfri måned til å betjene det dyreste kredittkortet med 26 % rente så er dette tros alt et veldig fornuftig valg.

Når kostnadene kommer på bil lånet så har du gjerne lavere månedlige utgifter fordi du har betalt ned hele eller deler av kredittkortgjelden. Gå frem på denne måten hele veien, betal minst mulig på alt bortsett fra den aller dyreste gjelden, der betaler du mest mulig. På sikt vil du spare svært mye penger på denne fremgangsmåten. Det er kanskje unødvendig å nevne det men i en slik prosess er det selvsagt fornuftig å be om avdragsfrihet eller reduserte avdrag på et eventuelt boliglån. Bare husk å begynne å betale avdrag så fort som mulig når den dyre gjelden er betalt ned.


Copyrighted content. All Rights Reserved.