Små og store råd til en bedre privatøkonomi

Økonomihjelpen.com

Si nei takk!

Stå imot fristelsen til å ta imot tilbud om kredittkort og forbrukslån.

For den disiplinerte er det absolutt mange fordeler ved å være innehaver av ett eller to kredittkort med gunstige betingelser. Du er ekstra godt beskyttet ved misbruk eller ved behov for reklamasjoner på kjøp foretatt med kortet samt at mange kredittkort har gunstige rabatter og forsikringsordninger inkludert. Det er liten tvil om at mange kan ha glede av slike fordeler samt den lille ekstra tryggheten ved å ha flere kort som en ekstra trygghet på reise.

For at du skal ha glede av kredittkortets fordeler forutsetter dette at du er så disiplinert at du aldri benytter deg av kreditten og betaler ned hele gjelden ved hvert fakturaforfall. Dette er det alt for mange som ikke klarer å holde seg til over tid selv om det var intensjonen fra starten av. Den gunstige kredittkortet blir raskt svært ugunstig totalt sett.

Forbrukslån på sin side har ingen slike fordeler som kredittkortet har men alle ulempene. Den eneste fordelen forbrukslån kan ha er at i en del tilfeller er det noe lavere renter på forbrukslån i forhold til kredittkort men det er ikke alltid tilfellet det heller.

I sjeldne og spesielle tilfeller kan kortsiktige usikrede lån være fornuftig

I helt spesielle tilfeller kan det ha noe for seg å finansiere noe med et forbrukslån eller ved å bruke kreditten på kredittkortet. Dette kan for eksempel gjelde dersom du kommer over et svært godt tilbud som du benytter deg av i visshet om at du er i stand til å innfri gjelden i relativ nær fremtid. Dette kan være at du får et veldig godt tilbud på sommerferie i mars som du kjøper med kredittkortet og som du vet du kan betale i juni når feriepengene og/ eller skattepengene kommer.  Den relativt korte tiden du betaler rente for kan lønne seg i forhold til å kjøpe reisen til fullpris på et senere tidspunkt eller ta opp lån i boligen med et dyrt etableringsgebyr.

Et annet alternativ hvor usikret forbruksfinansiering kan ha noe for seg er ved en akutt økonomisk krise som du vet er av forbigående art. Så lenge du er sikker på at det ikke er et varig problem som trenger større omstillinger så kan forbruksfinansiering være et alternativ til at din økonomiske tilværelse rakner og du ender opp med en rekke inkasso saker. Dette kan være enda mer skjebnesvangert enn å løse problemet med forbrukslån eller kredittkort så lenge du tar en godt gjennomtenkt beslutning som en engangshendelse og som du har en plan for å komme deg ut av igjen i løpet av få måneder. Eksempler på dette kan være større uforutsette utgifter som du ikke kan dekke inn med oppsparte midler samtidig som du vet at du i overskuelig fremtid har penger på gang for eksempel i form av feriepenger, skattepenger, arv eller lignende. Det å være mellom to jobber og miste inntekt i en måned eller to er et annet særskilt problem hvor dette kan være en fornuftig løsning, ikke minst fordi i en slik periode kan det være problematisk å få innvilget et nytt lån igjen før man har kommet i gang på ny arbeidsplass. Selv i situasjoner som nevnt her bør du tenkte deg godt igjennom hva du gjør før du tar på deg dyr kredittgjeld.

Nei takk som en leveregel!

Dersom du ikke er den stolte innehaveren av komplett stålkontroll når det gjelder å avstå fra fristelser til å bruke kredittkort når det allikevel ligger i lommeboken så bør du avstå fullstendig fra å ha dette. Dette kan være enklere sagt enn gjort. Mange opplever å nærmest få det pakket på seg hos sin faste bankforbindelse som vil bruke dette produktet til å melke sine kunder for mer penger. Om ikke det er nok får mange tilbud om kredittkort via jobb og fagforening for å nevne noe og ikke for å snakke om den evinnelige markedsføringen på internett som kan ta helt overhånd.

Hvordan skal jeg da avvise dem som sier jeg må ha et kredittkort? Svaret er et eller flere ekstra debetkort. Det er ingen store problemer med å få et ekstra debet kort (du bruker kun penger du allerede har på konto) knyttet til din konto, eventuelt til en annen konto i samme eller annen bank. Dersom du har behov for å skille utlegg på jobben med private utlegg så kan du ha et eget kort med egen konto til dette. Som ekstra sikkerhet på reise kan du ha et debet kort tilknyttet Mastercard til samme konto da de fleste norske banker bruker Visa som sin foretrukne leverandør på debet kort. Du finner flere alternativer ved å søke på "debet kort" på internett. Noe er nok litt mer tungvindt enn et kredittkort men du slipper å ende opp i økonomisk uføre på grunn av noe få svake øyeblikk i livet hvor du gir etter for fristelsen til å benytte kreditten til å kjøpe noe du ellers ikke ville ha kjøpt.


Copyrighted content. All Rights Reserved.