Små og store råd til en bedre privatøkonomi

Økonomihjelpen.com

Derfor bør du ikke spare i kryptovaluta!

Bitcoin og annen kryptovaluta som Ripple, Ethereum, Iota, Litecoins osv. er høyaktuelt når vi nå går inn i 2018. Media flommer over av suksesshistorier om mennesker som har gått inn med småbeløp i kryptovaluta og sitter nå som mangemillionærer. Så hvorfor skal ikke du sette sparepengene dine i kryptovaluta?

Bitcoin var ment som et betalingsmiddel, ikke investeringsobjekt.

Hele tanken bak Bitcoin som er den foreløpig ledende kryptovaluta og forgjengeren til de utallige kopiene var å skape et desentralisert og anonymt betalingsmiddel. Det var riktignok tanken at opptjente midler skulle kunne bli stående på innehavers "wallet" og holde seg stabilt i verdi eller gå forsiktig jevnt oppover. Slik ble det dessverre ikke. Bitcoin og annen kryptovaluta får så mye spalteplass i media på grunn av "mining" (elektronisk utvinning) og spekulasjon. Selve intensjonen med å skape et reelt alternativ til Dollar, Euro og annen valuta er mer eller mindre helt glemt i dette moderne "goldrushet".

Les mer …

Betale ned dyr gjeld før sparing

Det er fornuftig å spare penger til uforutsette utgifter men dersom du sitter med dyr kredittkortgjeld så er det normalt mer fornuftig å prioritere nedbetaling av dette før du begynner sparing.

Det er dyrt å spare samtidig som du sitter med dyr kredittkortgjeld!

På en sparekonto får du kanskje en årlig rente på rundt 2 % mens på kredittkortgjeld eller et forbrukslån betaler du gjerne over 20 % i årlig rente. Det sier seg selv at det da er lite gunstig å betale ned minst mulig på denne forbruksgjelden samtidig som du har penger til overs som du bruker til å spare til uforutsette utgifter.

Men hvordan skal man da komme seg ut av den onde sirkelen i forhold til å bruke kredittkortet hver gang det kommer uforutsette utgifter som ødelagte hvitevarer eller uventet verkstedsregning? Svaret er at det uansett ikke er fornuftig å spare på en sparekonto samtidig som man sitter med dyr forbruksgjeld. Da er det tross alt bedre å håpe på minst mulig uventede utgifter og betale ned forbruksgjelden så fort som mulig. Du bør imidlertid i en slik situasjon se på muligheter for refinansiering så fort som mulig for å få så lav rente som mulig på forbruksgjelden, gjerne ved å bake inn dyr gjeld i boliglånet dersom du har mulighet til det. Høye renter er med andre ord penger ut av vinduet.

Les mer …


Copyrighted content. All Rights Reserved.