Små og store råd til en bedre privatøkonomi

Økonomihjelpen.com

Forbruker

Selg din samling med frimerker og mynter så fort som mulig.

Mange av oss har lært av foreldre og besteforeldre at det er lurt å spare i frimerker og mynter, men opplever at samlingen ikke stiger i verdi, snarere tvert imot. Når man bestemmer seg for å selge hele eller deler av samlingen, så opplever man at verdien er langt lavere enn det som fremgår som katalogverdi.

Hvorfor er det slikt og hvorfor anbefaler vi deg likevel å selge hele din samling med frimerker og mynter?

Frimerker og mynter som et investerings eller spareobjekt, har allerede vært dårlig butikk i flere tiår. Vi mener interessen og verdien bare vil fortsette å falle.

Grunnen til denne utviklingen er svært enkel. Barn og unge samler rett og slett ikke på frimerker og mynter lenger, i hvert fall ikke slik det ble gjort for en generasjon siden. Det finnes sikkert noen unntak her og der, men i det store og det hele er dette en hobby for gamle gubber. Disse gubbene blir eldre og eldre og faller sakte, men sikkert fra.

For at et samleobjekt skal opprettholde sin verdi, eller øke i verdi, så er det vesentlig at det er tilstrekkelig mange interessenter. Det som skjer, er at samlingene består samtidig som jevnlig blir færre samlere som er interessert i disse. Da fungerer markedskreftene så enkelt at verdien etter hvert faller.

Dette er ikke til å unngå, og så lenge det ikke skulle komme en renessanse hvor det plutselig blir hipt å samle på frimerker og mynter igjen, så vil denne utviklingen bare fortsette nedover. Derfor anbefaler vi deg å selge din frimerkesamling, jo før jo bedre.

Les mer …

Hvordan unngå høye bankgebyr i utlandet?

Alle som har vært i utlandet vet at bankgebyr og vekslingsgebyr er en betydelig kostand å ta med i det totale reisebudsjekket. Heldigvis så kommer det stadig nye produkter og teknologi som minimerer eller fjerner disse omkostningene fullstendig. Slik teknologi kalles gjerne Fintech som er en forkortelse for det engelske utrykket Financial Technology.

Den beste måten å unngå gebyrer ved betaling og kontantuttak i utlandet på, er ved å benytte debetkort fra europeiske Fintech selskap. Foreløpig så fremstår Revolut og N26 som de to beste alternativene for dette, når man ser produktene an i ett helhetlig bilde ut ifra økonomi, sikkerhet og brukervennlighet.

Det finnes også en del norske kredittkort, som er tilsynelatende gratis å bruke i utlandet både ved betaling og kontantuttak. Felles for disse er imidlertid at alle legger inn et skjult gebyr, dette i form av et såkalt valutapåslag på ca. 1,75 % av det benyttede beløpet.

Dette valutapåslaget slipper du imidlertid helt ved bruk av N26 og Revolut, som dermed fremstår som det nærmeste du kommer gebyrfri betaling i utlandet.

N26, fordeler og ulemper.

N26 er gratis debetkort i en ny tysk Fintech bank. N26 har status som bank, og er omfattet av innskuddsgarantiordningen som gjelder i EU.

Les mer …

Bruk dine reklamasjonsrettigheter

Som forbruker i Norge er du svært godt beskyttet i forbrukerkjøpsloven når det kommer til reklamasjonsrett ved feil på en vare du har kjøpt. Forbrukerkjøpsloven er mer gunstig for kunden enn den gamle kjøpsloven som fortsatt gjelder ved kjøp mellom private eller mellom næringsdrivende. Dersom du handler en vare i egenskap å være forbruker er det imidlertid forbrukerkjøpsloven som gjelder. Denne har en reklamasjonstid på 2 år og 5 år på produkter som er ment å vare vesentlig lenger.

Garantibløffen

I Norge har vi generelt bedre forbrukervern enn i verden forøvrig. Mange produsenter opererer med en tidsbegrenset garanti på sine produkter. En slik garantidtid varier lenge men 1 eller 2 år er ofte vanlig. Det er vanlig at selger opplyser om garantitid eller at kjøper spør om dette. De aller fleste har sikkert opplevd å bli avvist ved reklamasjon på et produkt med henvisning til at garantien er utløpt. Dette kaller vi garantibløffen og er en avvisning du normalt ikke bør akseptere.

Les mer …


Copyrighted content. All Rights Reserved.