Det er fornuftig å spare penger til uforutsette utgifter men dersom du sitter med dyr kredittkortgjeld så er det normalt mer fornuftig å prioritere nedbetaling av dette før du begynner sparing.
Det er dyrt å spare samtidig som du sitter med dyr kredittkortgjeld!
På en sparekonto får du kanskje en årlig rente på rundt 2 % mens på kredittkortgjeld eller et forbrukslån betaler du gjerne over 20 % i årlig rente. Det sier seg selv at det da er lite gunstig å betale ned minst mulig på denne forbruksgjelden samtidig som du har penger til overs som du bruker til å spare til uforutsette utgifter.
Men hvordan skal man da komme seg ut av den onde sirkelen i forhold til å bruke kredittkortet hver gang det kommer uforutsette utgifter som ødelagte hvitevarer eller uventet verkstedsregning? Svaret er at det uansett ikke er fornuftig å spare på en sparekonto samtidig som man sitter med dyr forbruksgjeld. Da er det tross alt bedre å håpe på minst mulig uventede utgifter og betale ned forbruksgjelden så fort som mulig. Du bør imidlertid i en slik situasjon se på muligheter for refinansiering så fort som mulig for å få så lav rente som mulig på forbruksgjelden, gjerne ved å bake inn dyr gjeld i boliglånet dersom du har mulighet til det. Høye renter er med andre ord penger ut av vinduet.
Start sparing til uforutsette utgifter så fort du er kvitt dyr forbruksgjeld.
Så fort du er kvitt dyr forbruksgjeld, enten ved at du har betalt den ned eller ved hjelp av refinansiering så bør du begynne sparing på en egen sparekonto til uforutsette utgifter. Når du starter denne sparingen bør du sette deg ned og sette grenser for deg selv om hvilke "regler" som gjelder for penger som er spart på en bestemt konto. Bruk gjerne flere kontoer til forskjellige formål.
Typiske utgifter som man vet kommer innimellom men ikke akkurat når, er uforutsette utgifter som verkstedsregninger, elektroniske produkter som plutselig går i stykker, restskatt, tannlegeutgifter og andre mer eller mindre uforutsette utgifter. Pass på å spare nok hver måned slik at du ikke på nytt tvinges til å ta slike utgifter på kredittkort. Forbruksøkonomer pleier ofte å anbefale at man alltid har en buffer på minst 50 tusen kroner for å være godt nok rustet til uventede utgifter. Trapp opp sparingen så fort du går under denne grensen eller en egendefinert grense. Jo større husstand jo større bør en buffer som en hovedregel være.