Små og store råd til en bedre privatøkonomi

Økonomihjelpen.com

Derfor bør du ikke spare i kryptovaluta!

Bitcoin og annen kryptovaluta som Ripple, Ethereum, Iota, Litecoins osv. er høyaktuelt når vi nå går inn i 2018. Media flommer over av suksesshistorier om mennesker som har gått inn med småbeløp i kryptovaluta og sitter nå som mangemillionærer. Så hvorfor skal ikke du sette sparepengene dine i kryptovaluta?

Bitcoin var ment som et betalingsmiddel, ikke investeringsobjekt.

Hele tanken bak Bitcoin som er den foreløpig ledende kryptovaluta og forgjengeren til de utallige kopiene var å skape et desentralisert og anonymt betalingsmiddel. Det var riktignok tanken at opptjente midler skulle kunne bli stående på innehavers "wallet" og holde seg stabilt i verdi eller gå forsiktig jevnt oppover. Slik ble det dessverre ikke. Bitcoin og annen kryptovaluta får så mye spalteplass i media på grunn av "mining" (elektronisk utvinning) og spekulasjon. Selve intensjonen med å skape et reelt alternativ til Dollar, Euro og annen valuta er mer eller mindre helt glemt i dette moderne "goldrushet".

Etter vår mening er dermed et glimrende konsept ødelagt av spekulasjon og vil således aldri bli brukt som et utbredt betalingsmiddel, rett og slett fordi kursene er og vil forbli for ustabile. Kryptovaluta blir dermed stående igjen som monopolpenger som sannsynligvis aldri vil ha noen reell verdi så lenge det ikke blir et internasjonalt akseptert og utbredt betalingsmiddel. Det er forøvrig mange av de andre alternative kryptovalutaene som allerede har en mye bedre bakenforliggende teknologi enn det Bitcoin har og det vil garantert poppe opp nye og endre bedre alternativer. Så hvorfor skal Bitcoin da bli fremtidens valuta?

Gambling, ikke sparing!

Dersom du skal satse på kryptovaluta så er det viktig at du ser på det som gambling og ikke sparing. Ikke gå inn med midler som du ikke har råd til å tape i sin helhet. Kryptovaluta er fullstendig uregulert, noe som i utgangspunktet var en fin tanke siden det var snakk om et rent betalingsmiddel. Når det nå har gått over til å bli et overpriset investeringsobjekt er det særdeles risikofullt av flere årsaker:

  • Ingen bakenforliggende verdier, myndigheter eller selskaper ligger til grunn for kryptovalutaen.
  • Det dukker hele tiden opp nye og bedre alternativer enn de mest populære kryptovalutaene. Dette vil bare fortsette og det vil i løpet av kort tid være liten grunn til å beholde Bitcoin som et alternativ bortsett fra for dem som allerede sitter med skjegget i postkassen i form av Bitcoin på sin "Bitcoin wallet".
  • Selv om det finnes en del steder du i dag kan betale med kryptovaluta så må det likevel sees på som lite utbredt. Kursene gjenspeiler ikke nytteverdien valutaen representerer.
  • Det sies at kryptovaluta ikke kan hackes. Det kan den men det er mye vanskeligere enn vanlig hacking, hackerne må bare tenke nytt. Den dagen det imidlertid skjer er løpet kjørt for de kryptovalutaene som utsettes for dette. Man kan ikke bare slå av serveren og legge tilbake backup slik en tradisjonell bank kan gjøre. Du kan lese mer om dette scenariet på ekstrainntekt.org sin artikkel om kryptovalutaer som potensiell inntektskilde.

Vi sier ikke at Bitcoin og annen kryptovaluta vil kollapse i morgen, dog kan de det. Det samme gjelder om en måned eller et år. Det eneste vi er sikre på er at om en del år vil dagens alternativer blant kryptovalutaen stå i historiebøkene som en av tidenes største boble som sprakk. I mellomtiden så er det absolutt gode muligheter for å tjene raske penger på spekulasjon før det hele sprekker. Jo mer det fortsetter å vokse jo sikrere kan du være på at toppen er nær. Vi tror vi er svært nære toppen men samtidig skal vi ikke se bort ifra at det likevel kan tidobles før det kollapser. Det eneste vi er sikre på er at før eller siden vil kollapsen komme og da prater vi ikke om tiår men om måneder eller få år.

Derfor bør du ikke se på dette som annet enn et alternativ til lottokupongen og kun gå inn med lommepenger som du har råd til å tape i sin helhet. Så lenge du ser slik på det så er det for tiden imidlertid et mye mer spennende spill å ta del i enn Norsk Tipping sine kjedelige alternativer.

Hvem skal du høre på?

Det er mange som har meninger om kryptovaluta og flertallet gjør det de kan for å skryte av "sin" utvalgte valuta og prate den opp i verdi. Det store flertallet som har en mening om konseptet er utstrakt positiv til kryptovaluta og dens fremtidsutsikter. Men hvor mange av disse har ikke selv satset store penger på konseptet og er egentlig livredd for at det hele skal kollapse?

Se på det store bildet av personer som uttaler seg om kryptovaluta og spør deg selv om hvem du ville ha stol på i forhold til økonomiske råd i en helt annen situasjon som ikke omhandler kryptovaluta. Du vil nok bli overrasket over svaret du sitter igjen med, nemlig at dem du ellers ville hatt mest tillit til er dem som er mest skeptiske til dagens kryptovaluta sin fremtid. Disse er ikke blitt idioter over natten kun fordi det er snakk om et nytt moderne konsept som er ulikt noe av det vi har sett tidligere. Eller er det egentlig så ulikt historiske fenomener som tulipanmanien på 1600 tallet?


Copyrighted content. All Rights Reserved.